rychle menu  

 

přehrada Dixencevodní hrad Chillonpřes chatu Plesnivec na Zelené pleso

 

   Peťánkův týden divů 2010 - 6.8.2010 - hrad Gruyeres

vyberte si ročník 

 

hrad Chillon vysokohorské středisko Saas Fee - perla Švýcarska pyramidy Euseigne u Sionu podzemní jezero St. Leonardo u Sionu tůra u přehrady Dixence katedrála Notre-Dam De Valere v Sionu železniční muzeum Le Bouveret katedrála Panny Marie v Sionu hrad Tourbillon v Sionu hrad Aigle ohnostroj státní svátek Švýcarska hrad Gruyéres klikací mapa - na obrázcích vás čeká nová reportáž z daného místa

Počet účastníků:  2, v rámci návštěvy kouzelného Švýcarska jsme navštívili i středověké městečko Gruyéres, které se nachází 50km od Aigle. Čeká vás malé středověké městečko, kde automobily nejezdí, kde jsou domy více jak 400 let staré a především středověký hrad v dokonalém stavu s překrásnou zahradou. V městečku narazíte také na "Vetřelce" - v roce 1998 zde zakoupil dům H.R.Giger - tvůrce slavného hollywoodského vetřelce z kultovního filmu Ridley Scota z roku 1979. Takže kromě klasické prohlídky hradu si můžete prohlídnout i tuto galerii (můžete využít zvýhodněného vstupné do obou  objektů - stačí jen u pokladny nahlásit). A rada na závěr - parkoviště jsou poměrně malá pod městečkem, takže čím dříve vyrazíte na tento krásný výlet, tím lépe. Jen těch suvenýrů co do sortimentu, by mohlo být více.

Hrad postavili nad obcí místní hrabata v 11. století a vládli zde až do roku 1554. Poslední hrabě hrad z finančních důvodů opustil a pozemky si rozdělila města Fribourg a Bern. Vynikají zde tapiserie ze 16. století, krajinářská díla francouzského impresionisty Jeana B.Camille Corota z poloviny 19. století a ostatky useknuté ruky (La main coupeé). Po celá staletí se tradovaly historky o statečnosti vojáka z Gruyéres, který o svou ruku přišel v 11. století při křížové výpravě do Palestýny. V roce 2003 antropologický výzkum zjistil, že ruka pochází z egyptské mumie zhruba ze 3. století př.n.l. Do Evropy se pravděpodobně dostala jako mnoho podobných egyptských artefaktů při tažení  Napoleona do Egypta.

Vstupné do hradu 9,5 CHF (může se měnit) do muzea pak 12,5 CHF, kombinované vstupné do obou 17 CHF

Odkazy:

  fotogalerie ve velikosti 800x600 také na facebooku 

 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

   

NAVRCHOLU.cz