rychle menu  

 

   

   
 Datum : 9.8.2009
 Název hrad Krásná Horka
 Lokalita  
NE foto na facebooku - 800x600
Statistika  

 Délka trasy

 
 Maximální výška  
 Minimální výška  
 Převýšení  
 Dnes vystoupáno  
 Stav "Týden divů" 95 km
 Celkem vystoupáno 3,188 km
 
 Počet účastníků:  3 :    je poslední den našeho týdne, ráno se loučíme s ubytovateli a míříme na jih, na nedaleký hrad Krásná Hôrka. Podrobnější historii naleznete v sekci Hrady, zámky. Pak už míříme směr domů v domění, že stihneme Slovenský orloj ve Staré Bystrici, leč totální dopravní zácpa od Kraľovan po Žilinu nám v tom zabránil. Takže někdy příště. Takže jen pár informací. 

Hrad Krásná Hôrka ze 14. století byl v minulosti centrem moci v gemerském regionu. Stojí na vápencovém kopci nad Krasnohorským Podhradím a ve středověku byl gotickým sídlem vlivné rodiny Bebeků. V 16. století neméně vlivní Andrássyové přeměnili hrad na renesační pevnost. Andrássyové přišli ze Sedmihradska a na území Gemeru se usadili téměř na čtyři století. V roce 1817 hrad po zásahu blesku vyhořel, naštěstí Andrassyové investovali do jeho obnovy značné prostředky, chtěli v něm zřídit rodové muzeum. Do roku 1910 ho opravovali tak úspěšně, že dnes patří mezi nejkrásnější a nejzachovalejší slovenské hrady. K nejobdivovanějším exponátům patří skleněný sarkofág s mumifikovanými ostatky Žofie Serédyové, uložený v hradní kapli. Ostatky se udržely v překvapivě dobrém stavu. Manželka Štefana Andrássyho se stala hrdinkou románu "Levočská bílá paní" maďarského spisovatele Móra Jókaie.(text převzat z knihy 1000 divů Slovenska)

 

Malou a Velkou Studenou dolinou přes Priečne sedloplavení na pltích, Dunajec, Pieninyze Starého  Smokovce přes Skalnaté pleso na Velkou Svišťovkupřes chatu Plesnivec na Zelené plesozápadní částí magistrály na Sliezsky dom a Batizovské plesoJánošíkov dvor, Jánošikovy diery

vyberte si ročník

 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

   
 

NAVRCHOLU.cz