rychle menu  

 

   

   
 Datum : 10.8.2012
 Název Peťánkův týden divů 2012

návštěva hradu Kežmarok

 Lokalita Severní Spiš
 Okres Kežmarok
 Mapa oblasti

Najdete nás na mapy.cz

NE foto na facebooku - 800x600
Statistika  

 Délka trasy

 
 Maximální výška  
 Minimální výška  
 Převýšení
 Dnes vystoupáno  
 Stav "Okolo Česka"  
 Celkem vystoupáno  
 
Počet účastníků:  1, Peťánkův týden divů dnes pokračoval pauzou, navštěvuji nedaleké městečko Kežmarok a také hrad v Kežmarku.  Hrad patří mezi tzv. městské hrady, byl postaven na území města proto, aby ho bránil před případnými nepřáteli. Založení hradu se spojuje se jménem rodiny Zápoľských - Imrich a Ján - první písemná zmínka o hradě je z roku 1463. V roce 1528 převzal hrad do svého majetku rodina Lasky. Beata Laska v roce 1565 podnikla první známý výlet do Vysokých Tater - do doliny Zeleného plesa. Poněvadž tam šla bez svého manžela, byla za tuto troufalost 6 let vězněna v jedné z hradních věží, ze kterého měla jen malý výhled na Tatry. Kežmarský hrad pak opouštěla s nalomeným zdravím a psychikou. Krátce na to pak zemřela v Košicích. V jakém oděvu výlet absolvovala, si můžete prohlédnout v reportáži.

Různými transakcemi a zástavami se posléze hrad i město Kežmarok dostalo v roce 1579 do rukou rodiny Thókoly. Její čtyři generace sídlili v Kežmarku do roku 1684 a nepřátelství této rodiny s městem dostalo takové rozměry, že na denním pořádku byly pouliční boje, přepadení i zákeřné vraždy. Rodina Thókóly byla známá jako odpůrce císaře, který posléze zkonfiskoval jejich majetek a z původního vybavení hradu se nic nezachovalo. Posledním vlastníkem byl Ferdinand Rueber, od kterého si město v roce 1702 zakoupilo hrad do svého vlastnictví.

Původní gotickou pevnost přestavěla rodina Thókóly na přepychové renesanční sídlo v letech 1657-1658 postavila na hradě i baroktní kapličku a také i konírnu. Po přechodu do vlastnictví města byl hrad využíván na různé účely - sýpka obilí, kasárna, díly a také několikrát vyhořel. Až v 2. pol 19. století se objevily snahy o využití hradu pro muzejní účely, muzeum se otevřelo po částečné opravě hlavní věže až v roe 1931. V letech 1962-1985 se uskutečnila generální oprava hradu a téměř celý areál slouží pro muzejní účely

Informace převzaty z webu města Kežmarok http://www.kezmarok.sk

Na hradě uvidíte několik expozic, mezi ty nejzajímavější je k vidění rentgenový přístroj z roku 1897, který zakoupil MUDr. Alexandr Bela. První snímky zhotovil z různých předmětů a drobných živočichů a od roku 1898 rentgenoval i lidské tělo. V roce 1907 byl jmenován jako správce rentgenového centra v Budapešti a v roce 1914 se stal na budapešťské lékařské fakultě docentem, posléze i profesorem rentgenologie. Od roku 1915 se stal ředitelem radiologickém ústavu při lékařské fakultě.

 

Malou a Velkou Studenou dolinou přes Priečne sedloplavení na pltích, Dunajec, PieninySpišský hrad, Slovenský Ráj - Suchá Beláze Starého  Smokovce přes Skalnaté pleso na Velkou Svišťovkupřes chatu Plesnivec na Zelené plesozápadní částí magistrály na Sliezsky dom a Batizovské plesoJánošíkov dvor, Jánošikovy diery

vyberte si ročník

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

   

NAVRCHOLU.cz